RO EN FR
 » Proiecte » Laborator culinar DSD    ZfA    PASCH
 
 
 Proiecte
MaST
SMILEY
ECO-ŞCOALA
Laborator culinar
Parteneriate
Revista Metron
Academia de reciclare
 
 Legături rapide
Orar
Cadre didactice
Consiliul elevilor
Revista şcolii
Download
ISJ Iaşi
Ministerul Educaţiei
Agence de promotion du FLE
La un click de educaţia modernă şi eficientă

Laborator culinar



Obiectivul general al proiectului

Îmbunătăţirea calităţii vieţii elevi/or şi prevenirea îmbolnăviri/oF care au la origine alimentaţia nesănătoasă prin activităţi educative curriculare şi extracurrilare într-un laborator de tehnologie culinară.

Activitătile propuse, în ordinea în care se vor desfăşura:

  • Amenajarea laboratorului de tehnologie culinară -lucrări de construcţii şi instalaţii.
  • Formarea personalului didactic şi a părinţilor participanţi - pachet de 4 seminarii (igiena alimentaţiei, protecţia muncii, metodica educaţiei pentru viaţa de familie, îmbolnăviri cu origine alimentară).
  • Editarea unei broşuri cu norme de igienă şi protecţie a muncii în bucătărie -500 exemplare distribuite gratuit participanţilor la activităţile din laborator.
  • Achiziţionarea şi dotarea laboratorului cu utilaje alimentare şi mobilier.
  • Deschiderea festivă a laboratorului de tehnologie culinară - organizarea evenimentului va viza un impact puternic asupra reprezentanţilor comunităţii locale.
  • Gătitul : necesitate,artă şi pasiune - activitate demonstrativă susţinută de bucătari profesionişti în prezenţa cadrelor didactice şi a părinţilor care apoi vor coordona activităţile cu elevii.
  • Pregătirea micului dejun şi a pacheţelului pentru şcoală - activitatea practică se repetă cu 8 grupe de elevi de vârstă mică( cls. III - VI) care nu vor folosi sursele de încălzire.
  • Aranjarea mesei şi bunele maniere la masă - activităţi practice cu elevii din clasele I şi a II - a.
  • Salate de fructe şi legume - aceleaşi 8 grupe de elevi care au învăţat să pregătească micul dejun, vor prepara salate sănătoase.
  • Mâncăruri uşoare pentru masa de seară - fiecare din cele patru grupe ( două de cl.a VII-a şi două de cls. a VIII-a),vor găti reţete recomandate de nutriţionişti pentru cină.
  • Deserturi uşoare - 4 grupe de elevi( a VII-a şi a VIII-a) vor pregăti clătite,gogoşi,budinci şi tarte, vor învăţa să evalueze valoarea nutriţională (proteine, grăsime, glucide ) şi energetică a preparatelor.
  • Deserturi pentru evenimente festive - cele 6 grupe cu elevii de liceu vor fi îndrumaţi de maeştri cofetari puşi la dispoziţie de parteneri .
  • Prepararea cărnii şi a legumelor la grătar - elevii din cele 4 grupe (liceu) vor învăţa să gătească corect la grătar, să aleagă materia primă alimentară.
  • Copiii gătesc pentru părinţi (8 grupe cu elevi de liceu din care 3 grupe cu elevii căminişti) - elevii gătesc iar părinţii lor sunt invitaţi la masă.
  • Preparate tradiţionale de Crăciun( 4 grupe cu elevi de liceu) - se are în vedere pregătirea în casă a unor preparate din carne specifice Crăciunului.
  • Editarea şi tipărirea foii informative"Bucătăria volantă"( două ediţii:una în noiembrie şi una la sfârşitul proiectului cu 700 de exemplare la o apariţie) - se vor distribui gratuit în şcoală şi în alte unităţi şcolare.
  • Editarea şi tipărirea unei broşuri cu reţete culinare şi diete alimentare avizate de nutriţionişti - se va distribui gratuit în şcoală şi celor care nu au participat la activităţile din perioada derulării proiectului .(600 exemplare)
  • Concursuri de artă culinară organizate pe grupe de vârstă - juriul va fi format din elevi, părinţi, parteneri şi evaluatori extemi(Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi).
  • Monitorizarea ,evaluarea periodică şi evaluarea [mală a activităţilor.
  • Campania de promovare.
  • Urmărirea impactului alimentaţiei asupra sănătăţii şi monitorizarea indicatorilor sănătate pe parcursul derulării proiectului.

Rezultate aşteptate

Aşteptări calitative

Liceul nostru îşi va îmbogăţi oferta de activităţi extraşcolare şi baza materială cu un nou laborator, unic în comunitatea liceelor teoretice. Aşteptăm ca elevii,părinţii,profesorii şi partenerii să participe cu plăcere, mai întâi la amenajarea laboratorului şi apoi la derularea activităţilor proiectate în urma cărora elevii vor avea:deprinderi practice specifice activităţilor culinare, cunoştinţe de igienă ,protecţia muncii în bucătărie şi de prevenire a îmbolnăvirilor cu origine alimentară. Elevii şi familiile lor vor lua decizii responsabile legate de alimentaţie şi activităţile gospodăreşti.

Toţi participanţii vor fi sensibilizaţi cu privire la problemele majore provocate de alimentaţia nesănătoasă şi de neglijarea mesei în familie.

Aşteptări cantitative

In perioada 18 iunie - 15 septembrie vom amenaja 1 vestiar şi 1 laborator culinar de 67,2 m2, În primele 12 săptămâni de şcoală ale semestrului I,an şcolar 2007 -2008, laboratorul culinar va găzdui 52 de activităţi specifice unei bucătării, la care vor participa 390 de elevi(75 interni şi 3 15 externi cu vârstă cuprinsă între 6 - 19 ani,25 de cadre didactice şi 15 O de părinţi. Se vor edita şi tipări 1100 de broşuri şi 1400 foi informative.

Proiectul este sprijinit de 12 parteneri: 2 instituţii publice, 1 birou de arhitectură, 1 grup şcolar, 1 universitate, 2 restaurante, 1 patiserie, 1 firmă de construcţii, 1 tipografie, 1 cabinet medical şcolar şi 1 partener Media Costul total al proiectului (amenajări,dotări,activităţi) nu va depăşi 17.000 € , din care 14.500 € reprezintă finanţarea solicitată şi 2500 € contribuţia comunităţii.

Indicatori calitativi

  • Percepţia grupului ţintă cu privire la alimentaţia nesănătoasă şi problemele majore cauzate de aceasta.
  • Nivelul de cunoştinţe al elevilor privind elementele cheie ale proiectului:alimentaţie,gătit,igienă,boli etc.
  • Gradul de implicare al elevilor în luarea deciziilor legate de alimentaţie şi activităţi gospodăreşti.
  • Gradul de conştientizare a importanţei unor obiceiuri,deprinderi şi atitudini.

Galerie foto

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge
sus
print
OPORTUNITĂŢI
Proiect Leonardo
DELF/DALF
Examene Cambridge
SPRACHDIPLOM
ECDL
Proiect MaST
SMILEY
EVENIMENTE
Zilele Şcolii
Concurs Eminent
Valori Culturale Româneşti
Concurs posturi vacante - 2017
INFORMAŢII UTILE
Regulamentul de ordine interioară
Regulament de Ordine Interioară al Căminului
Regulament uniformă
Broşură prezentare
Structura anului scolar 2016-2017
Bugete
Proiect de dezvoltare instituţională 2014-2018
CONTACT
Str. Mihail Kogălniceanu nr. 10, cod 700454, Iaşi România
Tel:0232/21.57.46
Fax:0232/21.57.46
E-mail:
colegiuleminescu@yahoo.co.uk

:: Prima pagină :: Download :: Hartă site :: Site vechi ::