RO EN FR
 » Proiecte » Parteneriate DSD    ZfA    PASCH
 
 
 Proiecte
MaST
SMILEY
ECO-ŞCOALA
Laborator culinar
Parteneriate
Revista Metron
Academia de reciclare
 
 Legături rapide
Orar
Cadre didactice
Consiliul elevilor
Revista şcolii
Download
ISJ Iaşi
Ministerul Educaţiei
Agence de promotion du FLE
La un click de educaţia modernă şi eficientă

Parteneriate

Proiectul cultural Valori Culturale Româneşti- Ediţia a XX-a 

Ediţie dedicată dedicată Centenarului României Mari (1918-2018)Pentru programul complet click aici.


În urma cu zece ani, într-o toamna frumoasa si într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, la Seminarul "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamî, s-a înfiripat un gând îndrazneţ: organizarea unei întâlniri între elevii şi profesorii din doua instituţii şcolare de tradiţie ale Moldovei. Cele doua şcoli partenere au fost Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Iaşi şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamţ.

Datorita tenacitaţii şi implicarii unor oameni pasionaţi de aceasta arta, care este profesiunea de dascal, ideea a devenit realitate.

Proiectul pe care l-am intitulat sugestiv - Valori Culturale Româneşti, a debutat în primavara anului 2009 la Seminarul de la Manastirea Neamţ.

Aceasta prima întâlnire, la care au participat şi 30 elevi de la Colegiul "Eminescu" din Iaşi, a fost un succes neaşteptat prin prezenţa unui mare numar de elevi - peste 100 şi prin diversitatea activitaţilor organizate. Aceasta reuşita ne-a încurajat sa continuam la Iaşi, în toamna aceluiaşi an. Cu rabdare, pasiune şi încredere am reuşit sa tranformam o idee într-un proiect educaţional, care în timp s-a dovedit a fi durabil, valoros şi autentic.

Cel mai puternic argument este participarea record a elevilor la ultimele editii, sprijinul esenţial al parinţilor şi al sponsorilor pentru organizarea manifestarii şi aprecierea comunitaţii prin numeroasele articole aparute în media locala şi naţionala.

Astazi, proiectul Valori Culturale Româneşti reprezinta una din cele mai longevive manifestari şcolare din învaţamântul preuniversitar ieşean. De-a lungul celor douazeci de ediţii,aproape 3000 de elevi şi profesori de la Colegiul National "MihaiEminescu" Iaşi şi Seminarul "Veniamin Costachi" au participat şi s-au implicat în zeci de activitaţi şi evenimente sub semnul prieteniei, toleranţei şi încrederii.

In perioada 9-11 noiembrie 2018 ,Colegiul National "Mihai Eminescu" Iasi gazduieste a XX editie a Proiectului educational Valori Culturale Romanesti. Aceasta editie aniversara este dedicata Centenarului Romaniei Mari si reuneste peste 250 de elevi si cadre didactice din cele doua institutii partenere -Colegiul National ''Mihai Eminescu'' Iasi si Seminarul Teologic Liceal Ortodox ''Veniamin Costachi'' de la Manastirea Neamt. Participantii vor sarbatori in capitala Moldovei implinirea unui veac de la marea implinire a poporului roman-formarea statului national unitar.

Rezultatul unui efort colectiv,Romania dodoloata, cum sugestiv a caracterizat-o Lucian Blaga, este supremul argument ca in momentele decisive ale istoriei,romanii au reusit sa constituie o singura natiune,solidara si puternica.Idealul reintregirii neamului romanesc a fost obiectivul fundamental al inaintasilor nostri,iar reusita lor reprezinta cea mai mare realizare din istoria natiunii romane.

Manifestare scolara de traditie,unica in regiunea Moldovei,Valorile asa cum este cunoscuta in randul elevilor,are ca principale obiective- Cultivarea patriotismului prin cunoasterea istoriei nationale si pretuirea inaintasilor,formarea unor generatii de tineri educati in spiritul valorilor autentice,buni cunoscatori ai traditiilor si specificului romanesc.O directie importanta este dedicata cunoasterii locului si rolului Bisericii Ortodoxe Romane in pastrarea identitatii romanesti,in promovarea valorilor si traditiilor specifice spiritualitatii ortodoxe.Proiectul isi propune sa ofere tinerilor,prin invitarea unor personalitati din mediul academic,modele umane autentice,adevarate repere morale si stiintifice.Intr-o societate romaneasca aflata intr-un moment de criza profunda, acest fapt are o importanta deosebita pentru tinerii implicati.

Editia XX va debuta vineri ,9 noiembrie, prin participarea elevilor la vernisajul expozitiei de fotografie dedicata Parintilor fondatori ai Romaniei Mari.Realizata de prof.Sorin Sitea, expozitia de pe holul central al Colegiului Mihai Eminescu cuprinde 33 de personalitati din Basarabia ,Bucovina si Transilvania care au contribuit la Unirea tuturor romanilor.

In cadrul unor ore deschise consacrate momentului istoric de la 1 decembrie 1918 si rolului personalitatilor in realizarea Marii Uniri, prof. dr. Lacramioara Iordachescu va analiza impreuna cu elevii acele lucruri si atitudini care ii apropie si ii separa pe romani la un secol de la unire.Pr. prof. Viorel Laiu directorul Seminarului ''Veniamin Costachi'' alaturi de prof. Daniela Plesca si prof.Anisoara Magdalinis vor raspunde interesului elevilor ieseni prin ora sugestiv intitulata Intreba preotul.Cu acest prilej,elevii si profesorii vor dialoga despre sperantele si intrebarile tinerei generatii.

Festivitatea de deschidere a editiei jubiliare va avea loc in eleganta sala Henri Coanda a Complexului Muzeal National ''Moldova'' Iasi.Directorul Colegiului National ''Mihai Eminescu'',Prof. dr. Gabriela Sandulescu va adresa cuvantul de bun venit. Cu acest prilej participantii si invitatii vor rememora amintirile editiilor proiectului prin intermediul unui film realizat de Eduard Coman ,David Viziteu si Cosmin Gafta, elevii Colegiul Eminescu.In semn de apreciere, organizatorii vor acorda diplome de excelenta unor oameni inimosi care au sprijinit cu generozitate derularea acestui ambitios proiect educational.Momentul festiv va fii intregit print-un concert in onoarea fauritorilor Romaniei intregite, sustinut de Corul Basileus al Seminarului Teologic Ortodox''Sf. Vasile cel Mare Iasi,dirijor prof.Mihai Ursache si Orchestra de suflatori a Colegiului National de Arta Octav Bancila '' Iasi,condusa de prof.Sergiu Sandu.

Invitatul zilei este parintele Arhim.Mihail Daniliuc de la Schitul Vovidenie-Manastirea Neamt care va sustine la ora 16,30, in sala Iustin Moisescu a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, conferinta cu tema Biserica Ortodoxa Romana si Marea Unire.Parintele profesor va incerca sa surprinda sacrificiile si contributia Bisericii si a ierarhilor ei la infaptuirea actului de energie nationala din fericitul decembrie 1918.

Seara este dedicata teatrului,participantii fiind invitati sa vizioneze piesa Moartea unui artist de Horia Lovinescu, pusa in scena de actorii Nationalului iesean.

Sambata 10 noiembrie,ora 10, in sala Henri Coanda a Palatului Culturii, distinsul istoric Catalin Turliuc propune participantilor o tema de actualitate-Reflectii asupra unui destin istoric-Romanii si Marea Unire.Personalitate cunoscuta si apreciata in mediul academic national,reputatul profesor va propune asistentei o viziune originala asupra celui mai important moment din istoria natiunii romane.

Sub semnul prieteniei elevii celor doua prestigioase institutii scolare vor concura in cadrul Concursului de istorie si religie "Oltea Doamna", intr-o editie dedicata evenimentului de la 1 decembrie 1918.

La un secol de la intregirea Romaniei, elevii vor vizita o parte din locurile simbol ale Iasilor si vor onora personalitatile care au facut posibila Marea Unire prin depunerea unei coroane de flori la Monumentul Unirii aflat in fata Universitatii de Medicina ''Grigore T.Popa''.

Ziua se va incheia cu evenimentul sportiv gazduit de Liceul cu Program Sportiv Iasi. Intr-un joc al orgoliilor, echipele de fotbal a celor doua scoli vor lupta, sub semnul fair-play, pentru Cupa Prieteniei.

Duminica 11noiembrie, elevii si profesorii vor participa la Sfanta Liturghie dedicata eroilor infaptuitorii ai Romaniei Mari. Evenimentul va avea loc la Biserica Banu ,una din cele mai frumoase asezaminte ortodoxe din oras.

A XX editie a Proiectului Valori Culturale Romanesti se va incheia in frumoasa curte a Colegiului Eminescu ,unde participantii vor asista la dezvelirea placii aniversare dedicata Parintilor fondatori ai Romanei Mari si vor planta stejarul Unirii si al Valorilor.

Eveniment de inalta tinuta, proiectul Valori Culturale Romanesti este sprijinit si la aceasta editie de parteneri importanti din mediul academic si cultural iesean:Institutul de Istorie ''A.D.Xenopol'' Iasi,Mitropolia Moldovei si Bucovinei,Institutul Ecumenic ''Sf. Nicolae'' Iasi, Universitatea ''Al.I.Cuza'' Iasi, Facultatea de Istorie Iasi,Complexul Muzeal National ''Moldova'' Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Asociatia "Oltea Doamna" Iasi,Colegiul National de Arta ''Octav Bancila'' Iasi.

Pentru suportul acordat in organizarea evenimentului, adresam calde multumiri Prof.univ.dr.Petronel Zahariuc - Decanul Facultatii de Istorie Iasi,Dr. Lacramioara Stratulat managerul Complexului Muzeal National ''Moldova ''Iasi, Dr. Senica Turcanu - Director al Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal National''Moldova'' Iasi.

Importante institutii media locale si nationale promoveaza aceasta editie jubiliara:Radio Iasi, Radio Trinitas, Agentia de stiri Basilica, Ziarul Lumina si o serie de publicatii online din Iasi.

O mentiune speciala este dedicata unor oameni exceptionali care au inteles ca educatia de calitate si viitorul copiilor nostri nu se poate realiza numai cu vorbe desarte,ci mai ales prin fapte.Alina Sofron-Director General S.C. Chambon S.R.L. Iasi; Narcis Popa-Director General S..C. Kolos Group S.R.L. Iasi; Ioanna Olarescu-Director General Frarom International Est S.R.L.Iasi, Corneliu Miron-Director General Preety Smile Clinica Stomatologica Iasi,Mihaela Spanu-Director General Lee's Catering S.R.L. Iasi; Dan Mihoci-Director General Casa Ta.Calde multumiri se cuvin domnilor Dorin Bercea si Calin Gafta care au fost alaturi de coordonatori in organizarea acestei manifestari. Cu incredere in valorile autentice promovate in cadrul Valorilor Culturale Romanesti ,acesti oameni generosi au demonstrat din nou ca o colaborare reala si activa dintre profesori si parinti poate oferi rezultate de calitate si de durata. La buna desfasurare a acestei manifestari s-au implicat in mod special si cativa elevi de la Colegiul Eminescu: David Viziteu, Cosmin Gafta si Eduard Coman in realizarea filmului editiei, Dragos Bejenariu Sonia Sitea si Ecaterina Dascalescu in proiectarea activitatilor.

Proiectul Valori Culturale Romanesti reprezinta un reper in plan educational apreciat si recunoscut la nivelul invatamantului iesean.Organizarea acestui eveniment este posibila si datorita ajutorului acordat de cele doua institutii partenere prin prof. dr. Gabriela Sandulescu,directorul Colegiului National ''Mihai Eminescu'' Iasi si Pr.prof.Viorel Romus Laiu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt.

Rezultat al eforturilor profesorilor din cadrul Colegiului MIhai Eminescu, editia XX se doreste o reusita deplina. Prin daruirea si implicarea acestora, prof.dr.Lacramioara Iordachescu, prof. Daniela Plesca, prof. Anisoara Magdalinis, Valorile au demonstrat competenta si pregatirea profesionala a unor oameni dornici sa produca, in plan educational, calitate si valoare.

Editia XX dedicata Centenarului Romaniei Mari incheie un ciclu aproape neintrerupt de 10 ani de multiple activitati consacrate spiritualitatii romanesti.Acest lucru a fost posibil datorita tenacitatii,daruirii si pasiunii ilustrate de initiatorii si coordonatorii Proiectului Valori Culturale Romanesti, prof. Sorin Ioan Sitea din partea Colegiului National ''Mihai Eminescu'' Iasi si Viorel Romus Laiu din partea Seminarului Teologic Liceal Ortodox''Veniamin Costachi'' de la Manastirea Neamt.

La o suta de ani de la marea implinire a poporului roman,putem afirma ca Romania de astazi si cea de maine se pot construi numai prin respectul fata de inaintasi si atasamentul fata de adevaratele valori:memorie si credinta,adevar si demnitate,loialitate si respect.


Proiectul cultural Valori Culturale Româneşti- Ediţia a XVIII-a 

Ediţie dedicată Iaşului - capitala României între 1916 - 1918Pentru programul complet click aici.


La 100 de ani de la marile confruntari militare din Moldova anului 1917, elevii si profesorii Colegiului National "Mihai Eminescu" din Iasi si ai Seminarului Teologic Ortodox "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt se reunesc in Iasi - Capitala rezistentei romanesti, sub semnul respectului si admiratiei fata de ostasii armatei romane. Rememorand faptele de eroism ale armatei romane, editia a-XVIII-a a proiectului Valori Culturale Romanesti este dedicata acelor romani care au crezut in victoria finala ,care s-au jertit pentru cauza natiunii romane si care nu au dezarmat in momentele critice prin care trecea Romania in dramaticul an 1917. Ei sunt oamenii care au facut posibila marea implinire a natiunii romane realizata in martie, noiembrie si decembrie 1918, pe care Lucian Blaga a numit-o atat de sugestiv- Romania dodoloata

Este si o editie dedicata memoriei iesenilor care in acele zile teribile au dat dovada de curaj si tarie de caracter,de prietenie fata de cei aflati in refugiu, de incredere in victoria finala, desi nu au lipsit nici vocile care prevesteau sfarsitul statului roman. Toate aceste marturii de istorie si credinta romaneasca se constituie in exemple definitorii pentru ceea ce, poate, intr-o zi va deveni parte a unui proiect national care sa-i adune pe romani impreuna "prin cuget si simtire".

Este o onoare pentru profesorii si elevii Colegiului "Mihai Eminescu" Iasi sa gazduiasca,in perioada 3-5 noiembrie 2017, proiectul Valori Culturale Romanesti, una din cele mai longevive manifestari scolare organizata pe plan regional si national. La aceasta editie si-au anuntat participarea aproape 200 de elevi si profesori din Iasi si Tg Neamt. Este o dovada a interesului deosebit pentru cunoasterea istoriei nationale, a respectului si pretuirii inaintasilor care prin faptele lor se constituie in modele de urmat si pentru generatiile actuale de elevi.

Cu acest prilej tinerii din cele doua prestigioase institutii scolare vor dialoga despre problemele ,aspiratiile si implinirile unei generatii aflata in cautarea unor modele de urmat,vor participa la ore deschise,vor prezenta momente artistice,se vor intrece in competitii sportive si vor participa sub semnul credintei la Sfanta Liturghie.

Prin diversitatea activitatilor stiintifice, artistice,culturale, pastorale si sportive, Valorile isi propun sa aduca in atentie atat momente reprezentative din istoria poporului roman,cat si implicarea si contributia Bisericii Ortodoxe Romane la consolidarea specificului national, la afirmarea identitatii romanesti in spatiul cultural european si la cunoasterea si pastrarea valorilor autentice ale unei natiuni care continua sa-si caute drumul si idealurile de implinit. Aceasta traditionala manifestare are ca obiectiv esential dezvoltarea patriotismului prin prezentarea adevarului istoric, asa cum a fost el,evidentiind rolul personalitatilor care au contribuit la faurirea si modernizarea Romaniei. Fara o privire critica si obiectiva asupra trecutului nostru nu putem sa avem pretentia de a insemna ceva consistent in Noua Europa care se prefigureaza si in care noi, romanii, avem datoria sa ne castigam un loc de frunte prin munca, respectul fata de lege, institutii si oameni competenti.

In acelasi timp, prin dialog si toleranta,proiectul isi doreste sa sensibilizeze tinerii cu privire la rolul si importanta familiei intr-o societate aflata intr-o continua schimbare.

Vineri, 3 noiembrie, ora 16:30 la Muzeul Mihail Kogalniceanu, Conf.univ.dr Ionut Nistor de la Facultatea de Istorie din Iasi va sustine conferinta Iasi-capitala Romaniei 1916-1918. Avizat cercetator al relatiilor internationale in secolul XX, istoricul iesean va prezenta situatia Romaniei in contextul evenimentelor din anii 1916-1918,cu subliniere pe atmosfera din Iasi, atitudinea clasei politice si a oamenilor obisnuiti in acele zile de restriste. Dezbaterea se doreste o necesara readucere in atentia opiniei publice a rolului jucat de Iasi-capitala Romaniei, intr-un moment de mare cumpana pentru viitorul neamului romanesc.

Sambata ,4 noiembrie ,ora 10 in Aula Academiei Romane,Filiala Iasi, invitatul de onoare al acestei editii, Prof. univ.dr. Codrin Liviu Cutitaru de la Facultatea de Litere din Iasi,unul din cei mai rafinati comentatori ai realitatilor societatii romanesti, va propune auditoriului un subiect pasionant: Omul post-istoric- o dezbatere despre oamenii zilelor noastre. Distinsul profesor propune o "suma de meditatiuni pe marginea unor teorii filosofice-de data mai recenta sau mai indepartata", o analiza asupra "unei ere in care indivizii nu mai traiesc pentru idei, ci pentru bunastarea materiala". Este radiografia unei "epoci de sfarsit al istoriei" in care rolul educatiei devine esential pentru tinerii aflati in fata unor mari provocari.

Eveniment de inalta tinuta, proiectul Valori Culturale Romanesti este sprijinit si la aceasta editie de parteneri importanti din mediul academic si cultural iesean; Academia Romana-Filiala Iasi,Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Universitatea Al.I.Cuza Iasi, Facultatea de Istorie, Facultatea de Litere, Complexul National Muzeal Moldova Iasi, Muzeul Memorial "Mihail Kogalniceanu" Iasi, Biblioteca Centrala Universitara "Mihai Eminescu" Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Asociatia "Oltea Doamna" Iasi.

Pentru ajutorul acordat in organizarea evenimentului, adresam calde multumiri domnului Acad. Mihail Voicu - membru corespondent al Academiei Romane, Filiala Iasi, domnului prof.univ.dr.Petronel Zahariuc - Decanul Facultatii de Istorie Iasi, domnului prof.univ.dr.Bogdan-Petru Maleon - Director General al Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" Iasi, Dr. Senica Turcanu - Director al Muzeului de Istorie din cadrul Complexului National Muzeal Moldova Iasi.

Importante institutii media promoveaza si in acest an Valorile; Radio Iasi, Radio Trinitas, Agentia de stiri Basilica, Ziarul Lumina si o serie de publicatii online din Iasi.

O mentiune speciala este dedicata unor oameni exceptionali care au inteles ca educatia de calitate si viitorul copiilor nostri nu se poate realiza numai cu vorbe desarte,ci mai ales prin fapte.Alina Sofron-Director General S.C. Chambon S.R.L. Iasi; Narcis Popa-Director General S..C. Kolos Group S.R.L. Iasi; Mihaela Spanu-Director General Lee's Catering S.R.L. Iasi; Dan Mihoci-Director general Casa Ta.Calde multumiri se cuvin domnilor Sergiu Fala, Grigore Odobasa si Calin Gafta care au fost alaturi de coordonatori in organizarea acestei manifestari. Cu incredere in valorile autentice promovate in cadrul Valorilor Culturale Romanesti ,acesti oameni generosi au demonstrat din nou ca o colaborare reala si activa dintre profesori si parinti poate oferi rezultate de calitate si de durata. La buna desfasurare a acestei manifestari s-au implicat in mod special si cativa elevi de la Colegiul Eminescu: David Viziteu, Cosmin Gafta si Eduard Coman in realizarea filmului editiei desfasurata la Seminarul de la Neamt; Dragos Bejenariu,Sonia Sitea si Medeea Tincu in proiectarea activitatilor.

Proiectul Valori Culturale Romanesti reprezinta la aceasta data un reper in plan educational apreciat si recunoscut la nivelul invatamantului iesean.Organizarea acestui eveniment este posibila si datorita suportului acordat de cele doua institutii partenere prin doamna director prof. dr. Gabriela Sandulescu directorul Colegiului National Mihai Eminescu Iasi si Pr.prof. Ioan Mihoc directorul Seminarului Teologic Ortodox "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt.

Rezultat al eforturilor profesorilor din cadrul Colegiului MIhai Eminescu, editia a-XVIII-a se doreste o reusita deplina si o mai mare apropiere intre cele doua institutii partenere. Prin daruirea si implicarea acestora, prof.dr.Lacramioara Iordachescu, prof. Daniela Plesca, prof. Anisoara Magdalinis, Valorile au continuitate si substanta.

Sub semnul prieteniei si increderii in mai bine, coordonatorii acestei editii, prof. Sorin Sitea din partea Colegiului National "Mihai Eminescu" Iasi si Viorel Romus Laiu din partea Seminarului Teologic Ortodox "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt, marturisesc o data mai mai mult ca prezentul si mai ales viitorul apartine oamenilor statornici, curajosi si creativi.


Proiectul cultural Valori Culturale Româneşti- Ediţia a XVI-a Pentru programul complet click aici.


În perioada 12-14 mai 2017, Seminarul Teologic Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ găzduieşte cea de-a XVI-a ediţie a proiectului educaţional Valori Culturale Româneşti. Aceasta manifestare de prestigiu reuneşte elevii şi profesorii şcolilor partenere, două instituţii şcolare de tradiţie din regiunea Moldovei, recunoscute şi pe plan naţional: Seminarul Teologic Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Iaşi.

În cele trei zile, cei peste 100 de participanţi vor dialoga pe teme de actualitate consacrate istoriei naţionale, spiritualităţii ortodoxe, dar şi realităţilor sociale care le influenţează existenţa. Programul divers urmăreşte ca prin activităţi ştiinţifice, cultural-educative şi sportive, elevii şi profesorii să întărească o legătură de suflet între cele două şcoli partenere. Valorile, aşa cum s-a impus proiectul în vocabularul participanţilor, are ca principale obiective cunoaşterea şi promovarea identităţii româneşti, a rolului şi importanţei Bisericii Ortodoxe în istoria neamului, a valorilor autentice ce definesc civilizaţia dezvoltată în teritoriul carpato-danubiano-pontic.

Sub semnul patriotismului şi al respectului faţă de înaintaşi, proiectul Valori culturale româneşti se doreşte o întâlnire între generaţii care pot şi trebuie să contribuie la afirmarea românilor în spaţiul cultural european.

La această manifestare de tradiţie iniţiată de prof. Sorin Sitea din partea Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" şi Pr. prof. Viorel Romus Laiu din partea Seminarului Teologic Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, elevii ieşeni sunt coordonaţi de prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu şi prof. Daniela Pleşca.


Proiectul cultural Valori Culturale Româneşti- Ediţia a XV-a Proiectul Valori Culturale Româneşti revine în actualitate odată cu organizarea celei de-a XV-a ediţii. Manifestare şcolară de înaltă ţinută, unică în regiunea Moldovei, acest proiect educaţional reuneşte, în perioada 11-13 noiembrie 2016, aproape 160 de elevi interesaţi de ceea ce înseamnă valorile autentice ale spiritualităţii româneşti, patriotism, credinţă ortodoxă şi adevăr în cunoaşterea şi înţelegerea istoriei naţionale. Această ediţie jubiliară a proiectul derulat în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ este găzduită de Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Iaşi.

În cele trei zile extrem de dense elevii, profesorii şi părinţii vor participa la lecţii interdisciplinare în cadrul cărora profesorii de istorie şi religie din ambele şcoli vor propune o noua abordare o orei de curs, cu accentul pe valorile patriotice prea adesea uitate. În programul acestei ediţii, un capitol important este dedicat tinerilor, speranţelor şi deziluziilor lor într-o societate aflată într-o continuă tranziţie. Cu entuziasmul specific vârstei, elevii vor participa la dezbateri în cadrul cărora vor întâlni personalităţi ale vieţii culturale ieşene şi reprezentanţi de frunte ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Astfel, vineri 11 noiembrie, la ora 16.30, în salonul Muzeului Mihail Kogălniceanu, unul dintre invitaţii de onoare al acestei ediţii, scriitorul Dan Lungu, va fi în dialog cu cei prezenţi pe o temă de mare actualitate - Este România altfel?

Sâmbătă, 12 noiembrie, la ora 10.00, în sala Baptisterium din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, un alt invitat de onoare al ediţiei a XV-a, Părintele Arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, va vorbi despre şi cu tinerii zilelor noastre în cadrul unor Dialoguri esenţiale despre credinţă şi adevăr.

Participanţii vor prezenta momente artistice prin care vor da măsura talentului lor, îşi vor dovedi buna pregătire în domeniul istoriei şi al religiei în cadrul concursului Oltea Doamna şi se vor manifesta pe terenul de fotbal pentru obţinerea Cupei Prieteniei. Beneficiind de sprijinul unor instituţii de prestigiu din Iaşi - Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Complexul Muzeal Naţional Moldova, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", Muzeul Literaturii Române, Inspectoratul ?colar Judeţean, Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă", această întâlnire îşi propune înainte de toate să dea posibilitatea elevilor să comunice, să-şi exprime sentimentele, aşteptările şi să propună soluţii la complexele probleme pe care vor trebui să le înfrunte după terminarea liceului.

Unul dintre momentele încărcate de emoţii va avea loc duminică, 13 noiembrie, la Biserica Sf. Sava unde, dascăli şi învăţăcei împreună, ne vom bucura în cadrul Sfintei Liturghii sub semnul lui Hristos.

Programul acestei ediţii cuprinde şi o vizită de documentare în muzeele Palatului Culturii, unul dintre cele mai frumoase simboluri ale oraşului Iaşi. Tot aici, talentaţii elevi ai Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă" Iaşi vor prezenta un program artistic intitulat sugestiv Sunetul muzicii.

Manifestarea este promovată de Radio Trinitas, Radio Iaşi, Ziarul Lumina, Agenţia de ?tiri Basilica şi alte publicaţii on-line din Iaşi.

Proiectul educaţional Valori Culturale Româneşti este posibil şi datorită unui generos sprijin acordat de oameni de suflet, încă încrezători în viitorul şcolii româneşti.       - Ioanna Olărescu - Director general S.C. Frarom Internaţional Est S.R.L. Iaşi
      - Alina Sofron - Director general S.C. Chambon S.R.L. Iaşi
      - Dragomir Mărgineanu - Director Asociaţia pentru Educaţie DAR Otopeni
      - Dan Mihoci - Director general Casa Ta - Companie imobiliară Iaşi
      - Narcis Popa - Director General S.C.Kolos Group S.R.L. Iaşi
      - Mihaela Spânu - Director general Lee's Catering S.R.L. Iaşi
      - Senica Ţurcanu - Director al Muzeului de Istorie - Palatul Culturii Iaşi

Calde mulţumiri se cuvin şi domnilor Călin Gafta, Giani Doloi, Sergiu Fală şi Grigore Odobaşa care au fost alături de organizatori în pregătirea acestei ediţii. La buna desfăşurare a aceastei ediţii s-au implicat în mod special şi câţiva elevi de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Iaşi - Medeea Tincu, Sonia Sitea şi Caterina Dăscălescu (în proiectarea activităţilor) şi David Vezeteu, Cosmin Gafta şi Edy Coman (în realizarea filmului ediţiei de la Neamţ).

Rodul unei excelente colaborări între elevii şi profesorii Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Iaşi şi Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă" Iaşi, la această ediţie patru elevi - Casiean Teodor, Dănilă Emilian, Andrei Papa şi Robert Strătică - vor încânta audienţa la momentul artistic din deschiderea manifestărilor.

Valorile, cum au intrat în vocabularul elevilor de la Eminescu, sunt rezultatul eforturilor unor profesori dedicaţi: Prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, Prof. Daniela Pleşca, Prof. Anişoara Măgdăliniş, Prof. Diogene Mihăilă.

Alături de ei au fost conducerile celor două instituţii şcolare reprezentate de Prof. Dr. Gabriela Săndulescu, directorul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Iaşi, şi Pr. Prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ.

Această ediţie se va desfăşura cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care şi-a exprimat aprecierea pentru această manifestare de credină şi spiritualitate românească.

Cu pasiune şi respect faţă de valorile autentice, coordonatorii proiectului, Prof. Sorin Sitea din partea Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Iaşi şi Pr. Prof. Viorel Romus Laiu din partea Seminarului Teologic Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, au confirmat că oamenii buni se întâlnesc pentru a face lucruri bune în folosul comunităţii.


Proiectul cultural Valori Culturale Româneşti- Ediţia a XIV-a Proiectul educational Valori Culturale Romanesti a ajuns la editia a XIVa. Aceasta manifestare de traditie va fi gazduita, in perioada 3-5 iunie 2016, de Seminarul Teologic Ortodox Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt.
Acest proiect care si-a castigat in timp un loc distinct in activitatile desfasurate in cadrul scolii noastre reuneste elevii si profesorii celor doua institutii de invatamant partenere, Colegiul National Mihai Eminescu Iasi si Seminarul Teologic Ortodox Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt.

Timp de 3 zile gazdele noastre au pregatit un program de exceptie in care se regasesc, pe langa activitatile stintifice traditionale, manifestari cultural-artistice in care elevii celor doua institutii de invatamant isi vor putea demonstra talentul si creativitatea.

Momentul central al acestei intalniri il va constitui Conferinta "Despre curajul de a fi tanar" sustinuta de Alexie Ichim, staretul Sfintei Manastiri "Adormirea Maicii Domnului", Boroaia-Suceava.

In cursul zilei de sambata elevii sunt invitati la un pelerinaj de suflet care va avea loc la Sfanta Manastire Petru Voda, unul dintre cele mai importante lacasuri duhovnicesti ale tarii. Sambata seara, Cupa Prieteniei va reuni la start cele doua echipe de fotbal intr-o intrecere plina de pasiune si entuziasm.

A XIVa editie a Proiectului VALORI CULTURALE ROMANESTI se va incheia duminica prin participarea la Sfanta Liturghie care va loc in frumoasa biserica a Seminarului.

Grupul de la Iasi este insotit de prof. dr. Lacramioara Iordăchescu si de prof. Sorin Sitea, coordonatorul proiectului din partea Colegiului Eminescu.


Proiectul cultural Valori Culturale Româneşti- o poveste de succes - Ediţia a XIII-a In aceasta toamna frumoasa a anului 2015 elevii si profesorii de la doua scoli de traditie din Iasi si Targu Neamt se reunesc in capitala Moldovei cu prilejul celei de a XIIIa editii a proiectului educational Valori Culturale Romanesti. Aceasta manifestare se va desfasura in perioada 13-15 noiembrie si este gazduita de catre Colegiul National Mihai Eminescu din Iasi.

Proiectul se desfasoara sub egida Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice si a ISJ Iasi si Neamt si este inscris in programul manifestarilor nationale organizate in anul scolar 2015-2016. Aceasta intalnire de suflet se organizeaza cu binecuvantarea IPS Teofan Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si pune in dialog cultural peste 120 de elevi ai Colegiului Eminescu si ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt sub semnul tolerantei , credintei si patriotismului.

Proiectul isi propune ca prin activitati stiintifice, artistice si sportive sa dezvolte sentimentul apartenentei si identitatii romanesti,stimuland cooperarea si intrajutorarea intre tineri sub semnul credintei.O directie prioritara a proiectului este incurajarea creativitatii si a interesului pentru cercetarea si cunoasterea personalitatilor care au ilustrat istoria nationala si activitatea Bisericii Ortodoxe Romane.Totodata prin cercetarea evenimentelor care au influentat evolutia romanilor in spatiul est-european, proiectul insista pe prezentarea obiectiva ,in spiritul adevarului istoric a contributiei romanilor la mostenirea culturala a Europei.

Programul acestei editii cuprinde participarea elevilor si profesorilor la ore deschise, prezentarea unor momente artistice, organizarea unei intreceri sportive si intalniri cu personalitati ale vietii stiintifice si culturale iesene. Totodata proiectul isi propune sa promoveze in randul elevilor si parintilor atuurile candidaturii orasului Iasi la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021.

Prima zi este rezervata cu precadere activitatilor educative prin care elevii celor doua licee partenere vor face un util schimb de experienta. In cadrul dezbaterii Intreba preotul Pr. prof. Viorel Romus Laiu si prof. Diogene Mihaila vor raspune intrebarilor elevilor intr-un dialog bazat pe sinceritate. Dupa festivitatea de deschidere tinerii artisti de la Eminescu si colegii lor de la Colegiul National de Arta Octav Bancila isi vor manifesta talentul intr-un spectacol de muzica si dans.

Ziua de vineri are un moment special destinat poeziei si are ca invitati speciali pe Lect.univ.dr. Puiu Ionita din cadrul Facultatii de Litere si pe Valica Mihuleac autorul volumului de poezii Linia orizontului. Mai avem nevoie de poezie? este tema dezbaterii care va avea loc la ora 16,00 in primitorul Muzeu Mihail Kogalniceanu si care va fi urmata de un moment poetic sustinut de autor. Seara este rezervata participarii elevilor seminaristi la Balul bobocilor din Colegiul Eminescu unde vor admira frumusetea ,bunul gust si inteligenta colegilor din clasa a IXa.

Ziua de sambata are in prim-plan un moment deosebit care va avea loc la Casa Lascar Catargi ,de la ora 10. Invitatul de onoare a acestei editii este reputatul profesor Lucretiu Mihailescu- Birliba de la Facultatea de Istorie a Universitatii Al. I. Cuza Iasi care va conferentia despre Universul arheologiei.Distinsul istoric va prezenta stadiul cercetarilor realizate in cetatea de la Ibida -Slava Rusa, unde se afla de mai multi ani in colectivul de arheologi.

Concursul de istorie si religie Oltea Doamna va evidentia cunostiintele acumulate de cele doua echipaje intr-un dialog despre Stefan ce Mare si epoca lui.Dupa-amiaza oaspetii si gazdele lor vor avea prilejul sa cunoasca monumentele orasului care si-a depus candidatura la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021.

Programul zilei se va incheia in sala de sport a Liceului cu Program Sportiv unde va avea loc traditionalul joc fotbal la finalul caruia cea mai buna echipa va intra in posesia Cupei Prietenia.

Duminica,15 noiembrie participantii la proiect vor participa la Sfanta Liturghie ce va avea loc la Biserica Sfantul Haralambie sub semnul iubirii si a smereniei.

Ultimul moment al acestei editii va avea loc la Muzeul Ion Creanga unde elevii vor vizita primul muzeu memorial literar din Romania si vor face cunostiinta Bojdeuca de casuta undea trait cel mai mare povestitor roman.

Aceasta manifestare de traditie se bucura de suportul si sustinerea unor institutii culturale recunoscute din Iasi. Mitropolia Moldovei si Bucovinei,Inspectoratul Scolar Judetean, Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Al. I Cuza, Complexul Muzeal National Moldova, Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu, Muzeul Literaturii Romane, Muzeul Ion Creanga, Asociatia Oltea Doamna, Facultatea de Litere, Colegiul National de Arta Octav Bancila, Editura Polirom.

Acest proiect unic la nivel regional , prin participarea unui liceu laic si a unei institutii scolare teologice, se bucura de mediatiazare pe plan local si national prin sprijinul acordat de importante institutii media: Ziarul Lumina, Agentia de stiri Basilica, Radio Trinitas, Radio Iasi, TVR Iasi.

Acest eveniment scolar a fost posibil datorita interesului si generozitatii unor oameni care au fost alaturi de acest proiect de la inceputuri si pana astazi. -Ioanna Olarascu-Director general S.C. Frarom International Est S.R.L. Iasi -Marius Popa- Director General S.C. Kolos Group S.R.L.Iasi-Alina Sofron-Director General Chambon S.R.L. Iasi -Mihaela Spanu-Director General Lee's Catering Iasi -Dan Mihoci-Director General Casa Ta- Agentie Imobiliara Iasi -Dumitru Acostachioaie-Director General S.C.Bios Farm S.R.L. Iasi

Multumiri se cuvin unor oameni de suflet care au raspuns cu promtitudine solicitarilor scolii: Sergiu Fală, Calin Gafta si Alina Gramescu. Buna desfasurarea a activitatilor este rezultatul sprijinului constant si activ acordat de conducerea celor doua institutii scolare partenere, un rol esential avand prof. dr. Gabriela Sandulesu, directorul Colegiul National Mihai Eminescu Iasi si Pr.prof. Ioan Mihoc,directorul Seminarului Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt.

Multumiri se cuvin d-nei prof.dr. Lacramioara Iordachescu inspector de specialitate in cadrul ISJ Iasi si doamnelor prof. Daniela Lupis si Anisoara Magdalinis care au contribuit la buna organizare a evenimentului. Acestor oameni minunati care au facut posibil acest eveniment scolar, organizatorii le adreseaza calde multumiri.

Proiectul educational Valori Culturale Romanesti se mentine in actualitate datorita excelentei colaborari a initiatorilor si coordonatorilor manifestarii prof. Sorin Ioan Sitea din partea C.N.Mihai Eminescu Iasi si Pr.prof. Viorel Romus Laiu din partea Seminarului Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt.


    Galerie foto

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge


Valori Culturale Româneşti la ceas aniversar - Ediţia a XII-a Colegiul National "Mihai Eminescu" organizeaza intre 31 octombrie si 2 noiembrie 2014 cea de-a XII a editie a Proiectului Educational Valori Culturale Romanesti. Eveniment de traditie care si-a castigat prin seriozitate si rigoare aprecierea si sustinerea elevilor, profesorilor si parintilor, proiectul deschide seria activitatilor prilejuite de implinirea a 150 de ani de la intemeierea scolii ce poarta astazi numele poetului national Mihai Eminescu.

Manifestarea reuneste peste 150 de elevi si profesori de la Colegiul National "Mihai Eminescu" Iasi si de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt sub semnul sperantei, credintei si a prieteniei ce leaga cele doua scoli de traditie din regiunea Moldovei. Initiat in urma cu sase ani proiectul si-a propus de la inceput sa incurajeze dialogul dintre tinerii, sa raspunda problemelor si intrebarilor specifice varstei si sa faciliteze schimbul de experienta intre o institutie laica si una teologica cu scopul cunoasterii si promovarii specificului romanesc. O prioritate a proiectului este valorizarea istoriei nationale prin evidentierea contributiei romanilor la pastrarea si afirmarea civilizatiei si culturii Europei de sud-est. O constanta pe care o regasim si la aceasta editie este evidentierea locului si rolului Bisericii Ortodoxe Romane in pastrarea identitatii romanesti si in promovarea valorilor si traditiilor specifice spiritualitatii ortodoxe.

Proiectul cuprinde pe langa manifestarile stiintifice si culturale si activitati sportive si recreative menite sa faciliteze cunoasterea si crearea unor relatii umane bazate pe respect, toleranta si intrajutorare.

Un moment deosebit in cadrul proiectului este participarea unor personalitati recunoscute in mediul academiv iesean si national care vor sustine prelegeri si conferinte cu teme de actualitate. Invitatii de onoare a acestei editii sunt Pr. prof. dr. Ion Vicovan decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa" Dumitru Staniloae" Iasi si Conf. univ. dr. Lucian Leustean de la Facultatea de Istorie din Iasi.

In contextul anului dedicat Sfintilor Martiri Brancoveni, Pr. prof. Ion Vicovan va sustine vineri, 31 octombrie, la ora 16.30 la Muzeul Memorial" Mihail Kogalniceanu" conferinta cu tema "Sfintii Martiri Brancoveni-modele de credinta si curaj".

Sambata, 1 noiembrie, la ora 10 in elegantul salon al Muzeului "Mihail Kogalniceanu", profesorul Lucian Leustean va prezenta cu prilejul implinirii unui secol de la declansarea Primului Razboi Mondial, conferinta Romania si Conferinta de pace de la Paris[1919-1920].

Devenit un adevarat reper in peisajul scolar al regiunii Moldovei, proiectul Valori Culturale Romanesti a reusit in cele XI editii desfasurate alternativ la Iasi si la Seminarul "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt, sa reuneasca peste 1200 de elevi interesati sa cunoasca si sa pretuiasca valorile autentice ale sufletului romanesc.

Manifestarea este inscrisa in calendarul national al activitatilor organizate sub egida Ministerului Educatiei Nationale si este sprijinita de Inspectorate Scolare Judetene Iasi si Neamt. Proiectul Valori Culturale Romanesti se deruleaza cu binecuvantarea IPS Teofan Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si se bucura de sustinerea conducerii celor doua institutii partenere.

Un rol esential in buna desfasurare a activitatilor revine d-nei inspector de istorie prof.dr. Lacramioara Iordachescu care a sprijinit constant si activ proiectul de la prima editie si pana in prezent. Doamnele prof. Daniela Lupis si prof. Anisoara Magdalinis de la disciplina religie au asigurat buna pregatire a elevilor implicati in concursul Oltea Doamna si au acordat suportul lor pentru organizarea in cele mai bune conditii a evenimentului.

Proiectul se bucura de sustinerea unor Institutii de prestigiu din Iasi. Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Inspectoratul Scolar Judetean, Facultatea de Istorie si Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza", Institutul "A.D.Xenopol", Complexul Muzeal National Moldova, Muzeul Memorial" Mihail Kogalniceanu", Muzeul Memorial "Poni-Cernatescu", Asociatia Oltea Doamna , Palatul Copiilor, Asociatia Profesorilor de Istorie, Gradina Botanica" Anastasie Fatu". Manifestarea este prezentata in plan local si la nivel national prin participarea unor institutii media de valoare- Radio Iasi, Radio Trinitas, Ziarul Lumina , Agentia de stiri Basilica, Ziarul de Iasi.

Aceast eveniment scolar a fost si este posibil datorita generozitatii unor oameni care au inteles implicatiile activitatilor proiectate, nevoia de a completa programul elevilor cu activitati diverse si utile in formarea personalitatii tinerilor si in dezvoltarea sentimentului patriotic.

  • Ioanna Olarescu-Director general S.C. Frarom International Est S.R.L. Iasi
  • Marius Popa- Director General S.C. Kolos Group S.R.L. Iasi
  • Alina Sofron -Director General Chambon S.R.L. Iasi
  • Diaconu Mirel-Director general ICRTI Iasi
  • Dan Mihoci-Director General Casa Ta-Companie imobiliara Iasi

Mihaela Spanu- Director Lee's Catering Iasi Organizatorii proiectului au primit si la aceasta editie un important sprijin din partea parintilor care au raspuns cu promtitudine solicitarilor scolii: Elena Pavaloi, dr. Gabriela Dorohoi, Mirela Anton, Oana Chirila, Mihaela Ani, Iulian Taraboanta, Verginia Axinte, Cezar Andriescu, Daniel Zamurca, Calin Gafta. Acestor oameni minunati organizatorii le adreseaza sincere multumiri.

Aceasta intalnire de suflet este coordonata de prof. Sorin Ioan Sitea de la C.N. Mihai Eminescu Iasi si Pr. prof. Viorel Romus Laiu de la Seminarul "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt.


    Galerie foto

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge


Ediţia a XI-a 

Intre 23-25 mai 2014 Seminarul Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt gazduieste a- XI a editie a Proiectului educational Valori Culturale Romanesti. Manifestare de prestigiu la nivel regional , proiectul reuneste si la aceasta editie un mare numar de elevi interesati si pasionati de istoria nationala, de cunoasterea si promovarea traditiilor si spiritualitatii ortodoxe.

In cele trei zile, elevii vor participa la dezbateri, ore deschise ,vizite documentare si activitati sportive. Invitatul din acest an este prof. Virginia Mosneagu de la Colegiul National Stefan cel Mare din Tg. Neamt care va sustine conferinta cu tema Valorile morale si tinerii zilelor noastre.

Un moment asteptat cu mare interes va avea loc in sala de sport a Seminarului, unde va avea loc traditionalul joc de fotbal, invingatorii intrand in posesia Cupei Prieteniei.

In dimineata zilei a doua echipajele celor doua institutii partenere se vor intrece in cadrul concursului de istorie si religie Oltea Doamna , tema din acest an fiind consacrata Primului Razboi Mondial. In cursul zilei este prevazuta o vizita documentara la Casa memoriala Mihail Sadoveanu si Muzeul Visarion Puiu unde in cadrul unui atelier literar elevii vor prezenta din creatiile lor literare.Dupa amiaza elevii si profesorii vor participa la un pelerinaj la Pestera Sfintei Teodora de la Sihla ,unul din locurile sfinte din zona Neamtului.

Ziua a treia este dedicata Sfintei Liturghii care va avea loc in Biserica Sfantul Ioan Iacob Hozevitul din cadrul Seminarului Veniamin Costachi. Premierea participantilor va incheia un program dens si divers in cadrul caruia participantii vor schimba idei si experiente.

Manifestarea inscrisa in programul national al Ministerul Educatiei Nationale se inscrie pe linia eforturilor celor doua institutii scolare de a promova valorile autentice ale spiritualitatii romanesti. Totodata, se doreste o continuare a unei fericite colaborari sub semnul credintei ,prieteniei si patriotismului.

La aceasta editie vor participa 50 de elevi insotiti de doamnele profesoare de religie Anisoara Magdalinis si Daniela Lupis , alaturi de doamna inspector Dr. Lacramioara Iordachescu din partea I.S.J. Iasi.

Proiectul este coordonat din partea Colegiului Eminescu de domnul profesor de istorie Sorin Sitea impreuna cu parintele profesor Viorel Romus Laiu din partea Seminarului Veniamin Costachi.Ediţia a X-a 

Prezentare


    Galerie foto

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge

    Tineri jurnalişti

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

    Festivitate

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge

    Expoziţie foto

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

    La şcoală dimineaţa

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

    Muzeul Universităţii

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

    Fotbal

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge

    Petrecere

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

    Biserica

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge

    Excursie premiere

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge


Ediţia a IX-a 

In perioada 7-9 iunie 2013 Seminarul Teologic Ortodox "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt va gazdui a noua editie a Proiectului educational VALORI CULTURALE ROMANESTI. Manifestare de prestigiu, inscrisa in calendarul national al activitatilor organizate sub egida Ministerului Educatiei, proiectul reuneste peste 100 de elevi interesati de istoria si civilizatia romaneasca si in acelasi timp preocupati sa inteleaga si sa valorizeze traditiile spiritualitatii ortodoxe.

In cele trei zile elevii si profesorii de la C.N. "Mihai Eminescu" din Iasi, alaturi de colegii lor nemteni vor dialoga pe teme culturale, vor prezenta momente artistice si vor desfasura o suita de activitati culturale, educative , misionare si sportive.

Invitatul de onoare al acestei editii este Pr. Prof. Alexandru Bogdan Ailenei care va conferentia pe tema "Tineretul si internetul".

In programul manifestarii un loc special este consacrat concursului de istorie si religie "Oltea Doamna" care va fi urmat de o masa rotunda consacrata rolului religiei in societatea moderna si atitudinii tinerilor fata de Biserica.

Un moment deosebit este rezervat in cursul zilei de sambata pelerinajului la Manastirea Sihla, in locul unde Sf. Teodora a daruit cu bunatate si generozitate oamenilor credinta si iubire.

Traditionalul meci de fotbal - Cupa "Prieteniei" este mai mult decat o intrecere sportiva. Jocul de fotbal dintre cele doua institutii este o modalitate de a intari prietenia dintre elevi si profesori, de a dezvolta respectul fata de ceilalti si de a promova competitia prin sportivitate si corectitudine.

Ziua de duminica este rezervata Liturghiei care va avea loc in frumosul lacas religios al Seminarului, Biserica Sf. Ioan Iacob de la Neamt Hozevitul si la care vor lua parte toti cei implicati. Astfel elevii si profesorii vor omagia memoria Sf Ioan Iacob de la Neamt Hozevitul de la nasterea caruia se implinesc 100 de ani. Delegatia de la Colegiul "Mihai Eminescu" va fi condusa de prof. dr. Lacramioara Iordachescu inspector de istorie in cadrul I.S.J.Iasi , prof. Daniela Lupis si prof. Anisoara Magdalinis -disciplina Religie.

Coordonatorii proiectului sunt prof. Sorin Sitea de la C.N. Mihai Eminescu Iasi si pr. prof.Viorel Romus Laiu de la Seminarul Veniamin Costachi.


    Galerie foto

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlargeEdiţia a VIII-a 


    Galerie foto

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge

Ediţia a VII-a 

Proiectul "Valori Culturale Româneşti" Ediţia a 7-a la finalIntre 25-27 mai 2012, Seminarul Teologic Liceal "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamţ gazduieste a VII-a editie a Parteneriatului Interjudetean "Valori Culturale Romanesti". Reunind o scoala laica - Colegiul National "Mihai Eminescu" din Iasi si una teologica - Seminarul "Veniamin Costachi", manifestarea este unica in peisajul educational românesc.

Sub semnul valorilor nationale romanesti, a istoriei si a spiritualitatii ortodoxe, elevii si profesorii vor dialoga despre credinta adevarata, traditii autentice si aspiratiile generatiei tinere.

Invitatii editiei a VII-a sunt:

  • Pr.Lector Univ.Dr.Mihai Vizitiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" Iasi care va sustine conferinta "Hristos si tinerii"
  • Dr.Sorin Iftimi care va prezenta lucrarea "Lemnul Sfintei Cruci si Tarile Române în secolele XV - XVIII".

Programul cuprinde participarea elevilor si a profesorilor la orele de clasa, prezentarea unor momente artistice si organizarea concursului de istorie si religie "Oltea Doamna".

Unul din cele mai asteptate momente este jocul de fotbal dintre cele doua scoli, invingatoarea urmand sa castige "Cupa Prieteniei".

Manifestarea include o excursie documentara la Manastirea Sihastrie, la Chilia si la Mormantul marelui duhovnic - Parintele Cleopa.

Parteneriatul "Valori Culturale Romanesti" are ca un punct distinct participarea la slujba de liturghie care va avea loc duminica, 27 mai, la Biserica Sfantul Ioan Iacob.

Colegiul "Mihai Eminescu" va participa cu 50 de elevi si profesori condusi de prof.dr.Lacramioara Iordachescu - inspector in cadrul ISJ Iasi, prof.Daniela Lupis, prof.Doina Calistru, prof.Sorin Stefan.

Manifestarea este coordonata din partea Colegiului National "Mihai Eminescu" Iasi de prof.Sorin Sitea si de prof.pr.Viorel Romus Laiu, din partea Seminarului "Veniamin Costachi".


    Galerie foto

Click to enlarge


Ediţia a VI-a 

Prezentare

Program


    Galerie foto

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlargeConcursul "La vremuri noi, om nou" - ediţia a V-a 

Prezentare


    Galerie foto

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

Mai multe imagini pot fi găsite aici.

sus
print
OPORTUNITĂŢI
Proiect Leonardo
DELF/DALF
Examene Cambridge
SPRACHDIPLOM
ECDL
Proiect MaST
SMILEY
EVENIMENTE
Zilele Şcolii
Concurs Eminent
Valori Culturale Româneşti
Colegii centenare la ceas aniversar
Concurs posturi vacante - 2018
INFORMAŢII UTILE
Examene naţionale
Program de audienţe
Regulament de Ordine Interioară al Căminului
Regulament uniformă
Broşură prezentare
Structura anului scolar 2016-2017
Bugete
Proiect de dezvoltare instituţională 2014-2018
Codul de etică
CONTACT
Str. Mihail Kogălniceanu nr. 10, cod 700454, Iaşi România
Tel:0232/21.57.46
Fax:0232/21.57.46
E-mail:
colegiuleminescu@yahoo.co.uk

:: Prima pagină :: Download :: Hartă site :: Site vechi ::