23 Mai 2019

VARZA ROŞIE, UN INDICATOR NATURAL

  vezi slideshow

Autori

  • Ioana Tamas, clasa a IX-A, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Iaşi
  • Nicoleta Gherasim, clasa a IX-A, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Iaşi

Coordonator

  • prof. Gradinariu Luminița, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Iaşi

Acest proiect de cercetare a fost realizat în cadrul Proiectului "MaST Networking, calitate în dezvoltarea competențelor cheie de matematică, științe și tehnologii"

Materiale: ½ varză roșie, blender sau cuțit, vas termorezistent, hârtie de filtru, pahare Berzelius, baghete

Varza roşie conţine un pigment numit flavină (o antocianină). Această substanță se găsește şi în coaja merelor roşii, a prunelor, a strugurilor negri și este solubilă în apă. Soluţiile acide virează culoarea pigmentului în roşu, iar cele alcaline în galben-verzui.

Din acest motiv, antocianina din varza roşie poate fi utilizată pentru a determina valorile pH-ului anumitor soluţii.

Pentru a extrage pigmentul din varza roşie, aceasta se toacă cu ajutorul unui blender sau cu un cuţit bine ascuţit. Pentru experiment este necesară o ½ varză bine mărunțită. Se introduce varza tocată într-un vas termorezistent și se toarnă peste varză apă fierbinte pânăla acoperirea totală. Se amestecă, apoi se filtrează pentru a obţine o solu&$355;ie de culoare violacee fără impurităţi. pH-ul soluției obținute este aproximativ 7.

Pentru a observa virarea culorii indicatorului obținut în mediu acid, se utilizează oțet, zeamă de lămâie respectiv pentru mediul bazic se utilizează soluţii de amoniac, bicarbonat de sodiu, săpun lichid, detergent de vase (incolor sau colorat) peste care se adaugă 3-5 ml din indicatorul obținut.

Pentru a confecţiona hârtie indicatoare, se taie fâşii de hârtie de filtru, se impregnează cu soluţia de varză roşie obţinută și se pun la uscat. Se obţine astfel o veritabilă hârtie indicatoare.